Jeg har lært …

Jeg har lært …

Jeg har lært at:

–        Hvis jeg ikke udtrykker mine behov, så kan jeg heller ikke regne med at få dem opfyldt
–        Hvis jeg forventer noget, så er der også sandsynlighed for at jeg kan blive skuffet
–        Hvis jeg ikke forventer noget, er der stor sandsynlighed for, at jeg kan blive glædeligt overrasket
–        Jeg kun kan kontrollere mig selv, og at ethvert forsøg på at kontrollere andre betyder, at jeg netop ikke har kontrol over mig selv, men tværtimod er jeg i en form for frygt, og derfor forsøger jeg at kontrollere situationen, eller personen
–        Hvis jeg ikke holder på mine rettigheder, så kan jeg heller ikke forvente at de bliver opfyldt
–        Hvis jeg ikke holder fast i at blive hørt, så er der sandsynlighed for, at nogen taler hen over det, som jeg gerne vil sige
–        Hvordan jeg ser mig selv er afgørende for, hvordan andre ser mig
–        Hvis jeg accepterer at have et dårligt selvværd, så vil jeg møde mennesker på min vej, som ’udnytter’ at jeg føler mig mindre værd, og derfor står svagere i forholdet til dem
–        Hvis jeg er konfliktsky, og ikke tør udtrykke hvad jeg i mener, så er det det samme som at acceptere dét der bliver sagt til/mod mig
–        Hvis jeg ikke er i stand til at tilgive, så retter jeg min gode energi imod andre, i stedet for at bruge energien på mig selv, og dét jeg gerne vil opnå
–        Hvad der skete mig i min barndom, var jeg uden ansvar i. Det var andre der havde ansvaret
–        Uanset hvor bange, forkert, fyldt med fejl, flov, vred, sky, genert, forkert… jeg har været, så kan kun jeg vælge, at det skal være anderledes fremover
–        Jeg skal forstå, respektere og acceptere, andre for dem de er, dér hvor de er, med min viden om, at deres historie har bragt dem dér
–        Alle kan ændre sig, og slippe gamle overbevisninger, hvis de vil!

Historien gentager oftest sig selv, og vi vil derfor ofte møde vores egne tidligere handlinger, i én eller anden form, igen og igen igennem vores liv, indtil vi har lært dén læring der er ligger gemt i den.
Jeg har oplevet at behandle andre dårligt, og selv blive behandlet dårligt. Jeg har haft rigeligt med penge, og mistet dem alle sammen igen. Jeg er udadvendt, men har også prøvet at gemme mig i sorg og ensomhed…

Hvad enten vi tror på ’Nemesis’, ’Easy come-Easy go’… osv, så er min overbevisning, at vi skal lære de ting i livet, vi ikke allerede forstår eller allerede har lært, og derfor møder vi disse udfordringer, på vores vej igennem livet – lige indtil vi har lært dem.

Behandler jeg andre dårligt, vil jeg højst sandsynligt senere opleve det samme, eller noget ligende, gjort mod mig selv, for at jeg skal lære og forstå, hvad jeg bød et andet menneske, uanset om det er vrede, jalousi, utroskab, magt, vold, forbrug, undertrykkelse… osv.
Det samme gælder for dem der har behandlet mig dårligt!
Vi møder vores egne ‘skyggesider’ i én eller anden form gennem hele livet.
Tænk over hvad der sætter de største følelser i gang hos dig – og hvorfor!

Charlotte Ellen Rønn

Comments are closed.